Harsewinkel 45'er Luftzirkus am Pfingsten 2006

Denna sida är avsedd för upplösning 1280 x 1024 eller högre

Nån gång förra året (alltså 2005) började Kent Thisell och Mattias Sjöholm surra om att åka till Harsewinkel för det var ju där som Dieter Schlüter för 37 år sen visade att det går att flyga modellhelikopter.

Dieter Schlüter flyger sin Cobra i Harsewinkel 1969 inför en häpen publik.


Reseplanering, Djurgårdens cheer leaders, Roberts Merca C-klasse, GPS-navigatorer och hur vi slutligen kom fram

Sagt och gjort. Senare anslöt sig Robert Veenhuizen, undertecknad och Kjell Stenbom. Efter lite efterforskning visade det sig att flyga från Skavsta till Weese blev det klart attraktivaste färdsättet även om det innebar viss begränsning av hur mycket leksaker man skulle kunna köpa med sig hem. Biljetterna kostade 149 kr ut och 1 kr hem, dvs. 570 kr. Enligt flygbolagets sätt att räkna alltså.
Det var min första resa med ett billighetsbolag. Det funkade över förväntan frånsett att Kent och Mattias hamnade mitt bland Djurgårdens cheergirls, som skulle ned till fotbolls-VM. Ett 20-tal flickor i 13-14-års åldern. Kent har döttrar själv, så han borde vara van, men han såg bra matt ut när han klev av planet. Han hade aldrig varit med om ett sån't pladder i en och en halv timme. Inte satt de still på sina platser heller. Det dök upp en fot här och ett huvud där. De var ju gulliga och trevliga så inget problem på så sätt, men ett himla liv som bara ett gäng fjortisar kan åstadkomma.
Nåväl, efter avstigning var det dags att hämta upp vår Mercedes C-klasse som Robert hade bokat. Men där stod en Volvo dieselkombi med automat. Robert grymtade, men det var bara att lasta och åka. När nyckeln vreds om gled en GPS-skärm upp ur instrumentbrädan och på svenska (ja, faktiskt) frågade glatt en röst vart vi ville åka. Nu var det bara så att både Robert och Kent sin vana trogen hade med sig var sin GPS-manick som de förstås slog igång och sen var cirkusen i full gång.
Om jag får ge ett gott råd: Åk aldrig i en bil med mer än max en GPS. Tänk er att färdas med ett gäng pryltokiga ingenjörer och samtidigt ha tre konstgjorda röster som är osams om vart vi ska. I och för sig kom vi till slut alltid fram till dit vi skulle, men det finns gränser för vad man står ut med.
På vägen till hotellet blev det ett obligatoriskt stopp hos Conrad. Tyskarnas motsvarighet till Clas Ohlson. Detta tog förstås sin lilla stund så det hann bli kväll innan vi avverkat de 15 milen till Harsewinkel.


Fredag, helikoptermuseum Bückeburg

Nästa dag var fredag och flygningarna hade inte kommit igång så vi tog en dagsutflykt till Bückeburg där det finns ett Hübschraubermuseum. Alltså ett museum för helikoptrar och autogiros. Stora som små. Dieter Schlüter hade personligen försett museet med merparten av det historiska materialet vad gällde modellhelisar. Speciellt glädjande var att hitta min vän Uwe Jantzens Cobra hängande i taket. Modellen är i absolut nyskick. Sist jag såg den stod den på golvet i hans överbelamrade vardagsrum fast nu var den försedd med Dieters personliga autograf.

Museet ligger mitt inne i Bückeburg så vi tog en liten rundvandring till det vackra slottet efter vi spisat lunch på stora torget. Så blev det ju både lekamlig och kulturell spis samtidigt.

Under tiden fick Roberts GPS spelet och gjorde general reset. Dvs. den tömde sig på alla sina kartor och hade inte längre några synpunkter på färdvägen tillbaks. Tack för det. Nu var det bara två manicker som bråkade. En som ville vi skulle åka snabbaste vägen och en som tyckte vi skulle undvika köer. Vilket sammelsurium av instruktioner och det eviga "beräknar om färdvägen" hela tiden. De gånger de inte protesterade trodde man nästan batterierna tagit slut.

Innan det var dags att inmundiga lite kvällsmat tog vi en sväng förbi flygfältet och det första vi såg var en holländare som flög en turbindriven helikopter utan paddelstång. Vilken njutning att se den i luften. Stelt huvud är inte det lättaste, men den här killen flög verkligen fint. Tyst gick den också. Det enda felet var att den inte var försedd med skalakropp.

Efter kvällsmaten tog vi oss ånyo en sväng till fältet i hopp om att se lite kvällsflyg. Alla möjliga elkärror flög hit och dit. Mest intressant var en hembyggd autogiro som både loopade och buntade utan problem. Ett annat udda inslag var en varmluftballong. Stor nog att bära ett litet barn. Eller i alla fall en mindre hund. Katter har alldeles för vassa klor för att vara lämpliga som luftballongspassagerare.

Efteråt blev det förstås några öl innan det var dags att krypa till kojs.


Harsewinkel dag 1

Kl. 10 nästa dag var programmet igång och höll på till kl. 18. Sådana här träffar är lite större än hemmavid. Om man tar Barkarbydagarna och skalar upp det några gånger kommer man kanske någorlunda nära. Dessa bilder från campingen kanske ger en liten vink om antalet deltagare.

Stora var också traktorerna de använde. Inte så konstigt kanske. På vägen till fältet passerar man Claas som tillverkar diverse jordbruksmaskiner. Bland annat en sån här tröska som stod uppställd på torget mitt i byn. Bilden ger ett intryck av att den är normalstor, men kolla in stegen som leder in till hytten.

Förstås fanns det mängder med hobbyprylar till salu. Utbudet varierade från skräp och leksaker till jetkärror. Märkligt nog lyste de stora märkena som Graupner, Robbe m.fl. med sin frånvaro.

Och vad ska man då säga om vad det flögs med? I princip allting utom pulsjet. Allt mycket disciplinerat. Piloterna kunde sin sak. Inga krascher eller tillbud. Till slut blev det nästan för mycket. Som tur var fanns det gott om både mat och dryck så det gick då ingen nöd på en.

Flygningarna var överlag av hög klass men vackrast var nog far och son Fuchs som med var sin Ultimate och flög simultant där de avslutade med att den ena maskinen hängde i propellern, vred sig sakta runt och bolmade ut rök, medan den andra maskinen flög rollar ikring, också med rökutsläpp. Det hade man gjort tidigare på dagen under en parflygning med helikopter och flygplan. Men det är maffigare när ett plan hänger still i luften än när en helikopter gör samma sak. Robert och Sebastian Fuchs bjöd på fler perfekta parflygningar. Denna gång jet med skolflygplanet Hawk från British Aerospace. Grabben var nog inte mer än 14-15 år och han var då lika skicklig som farsgubben.

Kjell såg man inte mycket av. Han hade ju presskort från Allt-om-Hobby,
så han fick gå som han ville och dessutom vara på rätt sida om skyddsnätet den lyckosten.

Eftersom det förtärdes en hel del öl och annat drickbart under träffen, behövdes det förstås tömmas nånstans så bönderna kom dit och tog hand om'et allteftersom det rann till. Så det var väl bara att öppna kranen och sprida ut det direkt ut på åkrarna som gödning gissade vi.

Så småningom ebbade det ut och vi tog oss in till byn för att stärka oss inför nattflygningarna som skulle starta kl. 22. Nu tog det sin rundliga tid innan det kom igång men det gjorde inget. Det fanns ju annat att ägna sig åt. Bara bra att det hann bli mörkare. Det är ljusa kvällar början av juni även i Tyskland. Förstås började det hela med en helikopter som gjorde lika avancerade konster som om det varit ljust. Obegripligt att piloten vet var han har modellen enbart med hjälp av lysdioder. Sen flögs det hej vilt, med ballongprickning och jag vet inte allt vad de hittade på. Fuchsjakt förstås, där ett plan har en serpentin som i combat, fast försedd med lysande prickar. Alla andra ska försöka klippa serpentinen och det lyckades till slut. Ingen modell gick åt märkligt nog. Fyrverkerier sköts av från modellerna och mest förunderligt var att den som flög helikopter såg attityden på sin modell fast helikopterns lysdioder försvann i det intensiva ljuset från fyrverkerierna. Flygplan kan man ju tappa bort en stund utan katastrof, men det är värre med helikopter.


Söndag, stora uppvisningsdagen plus Die Große Messe

Vårt hotell hette "Hotel Dom" och vad det innebar visade sig på söndagsmorron. Mitt över gatan låg St. Lucia Kirche, dvs. den katolska domen. En rejäl pjäs. Klart överdimensionerad för att ligga i en så liten ort. Och den hade resurser därefter. Strax efter 9 satte kyrkklockorna igång att dåna. Normalt ringer kyrkklockor, men det gjorde inte dessa och vårt hotel befann sig i princip mitt under domens stora torn. Oväsendet (får man säga så utan att häda?) höll på i en kvart minst och det hjälpte inte det minsta att stänga fönstret. Det skakade i hela hotellet. Bara att finna sig och stiga upp. Det gick inte att sova vidare. Till och med sängen skallrade. Nåväl, vi skulle ju ändå upp, fast det var en lite väl brutal väckning. Och vi som inte ens tänkt bevista mässan.

Söndagen som är den egentliga flygdagen blev i stort en upprepning av dagen innan med några nya inslag. Bl.a två jetdrivna Kometer som flög rote samt en 4-motorig Lancasterbombare. Mest sevärt var dock en Eurofighter. Ungefär lika spektakulärt som när helikopterkillarna är igång, fast med en stor jetdriven deltavinge. Modellen står nästan stilla på jetstrålen, gör en flipp över nosen och tillbaks i stående. Imponerande är också eldrivna segelflygplan som kommer vinande i 300 km/tim. Att de inte går sönder i svängarna är ofattbart. Vingarna borde vika ihop sig. Det bara klipper till så är modellen 100 meter upp.
En stor Concorde var också skön att skåda. Dock vågade inte Norbert Hesse landa med nedfälld nos på gräs utan den sänkte han medan modellen taxade.

Men det mest imponerande av allt är nog ändå publiktillströmningen. Uppskattningsvis var det lika mycket folk under Harsewinkels modellflygdagar som i Uppsala för ett par år sedan när Svenska Flygvapnet fyllde 75 år . Helt sanslöst. Och detta mitt ute i ingenstans.

Personligen har jag en viss vurm för udda modeller, så uppvisningen med Bernard Lüschers Space Ship One tilltalade mig verkligen. Rejält stor och såg inte ut att kunna flyga, men det gjorde den med bravur.

Sammanfattningsvis är sådana här träffar klart värda besväret att ta sig dit, men det räcker egentligen med en dag för det flygs i ett hela tiden. Vad vi saknade var de stora tillverkarna typ Robbe, Graupner och Vario. Förstås fanns det en hel del mindre firmor och hobbyaffärer representerade plus allsköns loppmarknadshandlare, så det gick att spendera en hel del tid bland dem om det var något på programmet som såg mindre intressant ut. Dock ska speakern ha en honnör då han manade ner alltför långrandiga uppvisningar. Inför publik räcker det med ett par förbiflygningar även om piloten nog gärna skulle vilja flyga tanken ut .

En annan sak som man kan notera är att det inte bara är tjejer som är förtjusta i sina mobiler. Kolla in dessa koncentrerade herrar. Samtliga är djupt försjunkna i respektive meny och då menas det inte maten trots att de sitter i ett av serveringstälten.


Düsseldorf och hemresa

Vårt flyg avgick sent på eftermiddagen, så sista dagen tog vi det lugnt och minglade i folkvimlet på Rhenkajen i Düsseldorf. Lite mat och några öl i solskenet satt inte fel. Men det gäller att inte trilla i. Uppskattningsvis håller nog Rhen en fem-sex knop. Undrar hur sjöpolisen mäter hastigheten när det är så strömt? Är det fart genom vattnet som gäller tro? De kan ju inte gärna stå på en bro med laserpistolen för det är olika fart på vattnet beroende på hur djupt det är.

Hemresan gick bra frånsett att Skavsta bara har två bagageband och det råkade landa fyra plan samtidigt. Viss förvirring uppstod i ankomsthallen, men det redde ut sig till slut.

Förra året var vårt utflyktsmål flygdagarna i Tarp som ligger strax söder om danska gränsen. Nu gäller det att hitta något för 2007. Storskala i England?
Vi får se. Först måste vi dock avverka Skala-VM på hemmaplan.

Danne Johansson, MFK BusyBee, Bålsta


Pilot och modellistan

Nachname Pilot Vorname Pilot Modellbezeichnung Adam Berthold Red-Rembo Adam Berthold LS 3 Adolfs Peter Colt-V Albers Christoph Funtana S90 Albinger Bernd SU 27 Amsler Ueli Hawk MK III van Arnhem Nando JR Vibe 90 3D Auer Christian F5-E Tiger Auer Christian Razzle Bartsch Klaus Trainer 60 Bartsch Klaus Trainer 60, Bannerschlepp Bauer Gernot SG 38 Maßstab 1:2 Bay·r Dirk Lancaster Becker Egon Nimbus 4, Scale 1:4 Beil Sebastian Edge Belting Dirk Elektro Pylon Beyer Michael Trainer 40 Red Bull Beyer Michael Wonder XXS Bopp Daniel Pitts Modell 12 mit Musik Bosch Friedo Ultimate Bottenberg Hans-Joachim Big Lift II Bottenberg Peter Lo 100 mit Big Lift Bottenberg Peter ASK 13, Maßstab 1:3 mit Jan Derksen Bottenberg Peter Fox MDM Bracht Andre Flex (Andre ist 7 Jahre alt) Bracht Carsten Flex Bracht Carsten Nightfighter Brengel Sonen Heißluftballon mit Beleuchtung Brettner Klaus Bartleth Brokbals Klaus Club Libelle Browatzki Frank Sopwith-Pup Brüssow Alex P 47 (Alex ist 11 Jahre alt) Brüssow Alex P 47 (Alex ist 11 Jahre alt) Brüssow Daniel Gee Bee Y Brüssow Daniel Logo 10 Brüssow Daniel Funtana Brüssow Daniel Yak 54 Brüssow Thomas Gee Bee Y Brüssow Thomas Retts Brüssow Thomas Logo 10 Brüssow Thomas P 47 Buscher Pascal Trainer Kyasho Calmato (Pascal ist 10 Jahre alt) Carstens Jens Twinstar Carstens Lars Diablo 3D Carstens Lars Diablo 3D Carstens Lars SE 2000 Carstens Wolfgang Tragschrauber Whopper Carstens Wolfgang Jet Ranger Dannheim Christhard Rasenmäher Derksen Jan Fox Derksen Jan Wilga Deyrum Gerrit Heli Nova 3D Deyrum Gerrit Hevstar Heli 3D mit Turbine Diekmannshemke Leo PA 18 Sperber Döhren Gunter Solution Düllo Markus Flex Dunkel Miles Raven Kunstflug und 3D Dunkel Miles Diablotin Dunkel Peter Tiger Moth Effing Josef My Star 60 Effing Josef My Star 60 Eickmeyer Björn Modellballon Esch Gregor Middle Stick Evertse Andre Fox Acro, Smoke und Musik Felling Walter Minimoa Fritz Alexander Velox Revolution II Fuchs Robert Ultimate mit Sohn Sebastian, Rauchanlage Fuchs Robert Ba Hawk, Formation mit Sohn Sebastian Fuchs Sebastian Ultimate mit Vater Robert, Rauchanlage Fuchs Sebastian Ba Hawk, Formation mit Vater Robert Ganßen Jens Fun Fly Gerdes Matthias Impuls Gerdes Rolf Agggro Gneiser Jürgen Kanguru Gneiser Oliver Black Shark Gohl Beat Rookie Gohl Beat Zero AM6 Groenhof Thomas Twinstar Groenhof Thomas Progo Trainer Gschnitzer Philip Delta Gschnitzer Philip Speedmodell Gürtler Günter Sopwith-Pup Gürtler Ralf Tiger Moth D.H.82A Gustke Jörg ME 163 Gutowski Dennis Habriolin Fun Flyer (Dennis ist 8 Jahre alt) Gützkow Alena Ikarus Gützkow Ralph Cosmic Wind Haffki Günter ME 163 Staffel Haffki Günter Speedmodell Haffki Hans-Günter ME 163 Hagedorn Philip Freestye 3D (Philip ist 12 Jahre alt) Hain Jochen Scheibe mit Clown Hampf Sebastian Agggro Hampf Sebastian SAL Handlaunchglider Hampf Sebastian Tragschrauber Whopper Hampf Sebastian Nurflügel Speed Hampf Sebastian Schockflyer mit Verstellpropeller Hampf Sebastian Nurflügel Handt Rainer P-51 Mustang Heindel Alex Ultimate 10 Dash 300S Heindel Alex Raven Heindel Alex Wum Heindel Alex Wum Heinz Jörg Middle Stick Helffench Frans Trainer Hemming Christoph Trainer (Christoph ist 13 Jahre alt) Herzog Kai Flex Herzog Kai Excel 4004 Hesse Norbert Concorde Hocke Matthias Gee Bee R2 Hocke Matthias Raven von FMG Holtz Christian Freebaze Holtz Julian Super-Skyflex Holtz Julian Super Skyflex Hüpner Axel Piper PA 18, Bobnbon-Abwurf Hykel Oliver Do It Hykel Oliver Gleitschirm Janßen Jens ASW 24 Janßen Jens ME 163 Janßen Jens Mirage, Staffel mit Bodo,Olaf,Cerin, Christian Wittje Jweytboer John Hexe Kasselmann Andreas Flex Kasselmann Andreas Sunny Kasselmann Andreas Super Sport Kasselmann Christian Flex Klein Christopher Catalina PBY 6A Knies Matthias F-Schlepp mit M. Matthäus Köker Dietmar Parkflyer Kolkman Gerrit Stratos Kosel Stefan Hot Spot Kraus Dieter ME 163 B Fahrwerk-Abwurf Krüger Dennis Funtana S140 Krüger Dennis Knuffel Kuska Wolfgang ME 163 Staffel Langwost Helmut Poud Racer Lorenz Sebastian Ultimate Losemann Ralph Eurosport Losemann Ralph Giles G-202 Lüscher Bernhard Space Ship One Lüscher Bernhard Harpun Lux Daniel Extremus Matthäus Markus Pilatus B4 mit M. Knies Menkhaus Holger Kestrel Merkel Lars Flex Merkel Lars Diamond Mittelstädt Holger Speed Mix Oliver BK 117 Mudrack Ole Funtana S90 Naber Maximilian Power Flex Neuhaus Heinz Kangaro Niermeyer Jaap Segler Schlepp Niermeyer Jaap Segler Schlepp Nocera Udo Swing Nocera Udo Wilga PLZ 40 Nyboer Klaas Scale Semi Nyboer R Fun Ohrendorf Martin Heinkel HE-50 Paalman Stephan Hexe Paalman Tony Hexe mit Feuerwerk Paalman Tony Hexe Pauli Daniel Hobby Star Pauli Stephan ME 163 Staffel Pendzialek Jan Free Fun Fly Pendzialek Stefan Giles Shocky Petrausch Ralf ME 110 Pitz Thorsten Stick PM Nap Pieter Fun Jet Pohlmann Markus Sunny Pohlmann Markus Flex Pollag Andreas Eurosport Pollag Andreas Flic Flac Postema Hendrik Wilga Postema Hendrik Fallschirmspringer Postema Jan Bearcat Postema Jos Schlumpf mit Fahrrad Quint Nico Kobus Quint Nico Cmelak Quint Teus Super Decatlon Rademacher Sven Funtana S90 Reinsch Gerhard Velox Revolution II Reinsch Gerhard Clipped Wing Taylorcraft Richter Enrico Extra 330 Richter Enrico CAP 232 ter Riet Gerhard Elektro-Segler Riese Manfred Hughes 500 E Salewski Niko Citabria Salewski Niko Spacewalker Salewski Timo Twinstar (Timo ist 11 Jahre alt) Schaank Jan Willow Schaank Pim Eigenbau Schaank Teun Easy Star Scherr Frank Piper mit Feuerwerk Scherr Frank Piper Bannerschlepp Scherr Frank ME 163 Scherr Frank Raven mit Rauch Schmitz Karl Heinz Segler Eigenbau Schnieders Josef Bleriot XI Schreiner Jürgen Bearcat Schreiner Jürgen Challenger Schridde Timo Flex Seidel Ingo ME 35 Sixt Robert Three Dee NT Sixt Robert Three Dee MP mit Musik Sixt Robert Three Dee NT Sommer Stephan Chipmunk Kunstflug Speier Michael Dassault MD 450 Stehmann Marinus Piper J3 Steller Holger Tornado MDC Steller Holger Fox MDM, F-Schlepp mit G. Bauer Stephan Marco Ultimate 10 Dash 300S Stiller Rainer Modellballon Strothsteffen Heiner Lunak Thiel Ulirich Extra 300S van der Valk Rolf Adrenalin van der Valk Rolf ME 163 250 Km/h mit Frank Scherr van der Valk Rolf Torky, Torken bei Nacht Veneberg Erik Piper J3 van der Veuer Robert Twinstar van der Veuer Robert Zagi Vogler Henrik Fire Works Vogler Henrik Elektro Fun Flyer Vogler Henrik Pylon Vogler Henrik Edge Völker Stephan Bae Hawk MK66 Wagemann Daniel SE 2000 Wagemann Daniel Pitts S1 Wasseram Dittmar Elektro Wasseram Dittmar Alto-Giro Wichette Markus Sunny Boy Fallschirmspringer-Abwurf Wichette Rudolf Lift Off XXS Wille Christian Piper PA 18 Wittje Bodo Geier mit Kevin Wittje Bodo Mirage, Staffel mit Olaf,Christian,Jens Jansen Wittje Bodo ME 163 Wittje Bodo Suchoy SU 26 Synchronflug Wittje Bodo Hawker Sea Fury Wittje Christian Mirage, Staffel mit Bodo,Olaf,Jens Jansen Wittje Christian ME 163 Wittje Christian Suchoy SU 26 Synchronflug Wittje Kevin Jonny mit Bodo, Olaf, Matthias Gerdes Wittje Kevin ME 163 Wittje Olaf Geier mit Bodo Wittje Olaf Mirage, Staffel mit Bodo,Christian,Jens Jansen Wittje Olaf ME 163 Wittje Olaf Suchoy SU 26 Synchronflug Wittje Olaf Mustang P51 Wittwer Andre Flex Wolf Peter Avro Lancaster MK1 Spezial Wulf Hermann Klemm L25 d Zäch Albin Yak 11 Zäch Albin Telemaster Zaun Mike Funflyer Turbo-Raven 3D (Mike ist 10 Jahre alt) Zaun Steffen Zlin 526 AFS mit Smoker van der Ziel Be Piper Clipper